Linia fierbinte

(022) 820-601

„Nu există reușită decît pornind de la adevăr.”
Charles de Gaulle

1. Nu pot depune declaratia din cauza mesajului “Atentie. Nu aveti nici o activitate – adresativa la Resurse Umane”.

Pentru a depune o declaratie declarantul trebuie sa aiba repartizata o activitate in sistemul e-Integritate (de exemplu: Inspector / Autoritatea Nationala Integritate / data angajare 01.01.2018/Ordin nr. 3 din 01.01.2018). Daca acesta activitate lipseste atunci trebuie sa va adresati Colectorului din cadrul institutie dumneavostra in vederea crearii acestei activitati.

2. Unde pot găsi ghidul de utilizare a sistemului de depunere online a declarației de avere și interese personale?

Ghidul de utilizare precum și lecția video pentru completarea online a declarației de avere și interese personale pot fi găsite în consola Declarantului accesând opțiunea: Ghid de completare sau pe pagina ANI.MD in partea dreapta rubrica "GHIDURI".

3. Cum gasesc localitatea?

Pentru a gasi localitatea declarantul va indica:

 

1. Denumirea localitatii, fara diacritice

2. Denumirea localitatii, fara cuvintele “sat, comuna, oras, raion, municipiu, etc”

3. Daca denumirea localitatii lipseste declarantul va notifica serviciul de support, cu mentiunea Adaugare localitate. Date de contact serviciu support (support@e-integritate.md ; Tel. ANI +373 (22) 820 615, +373 (22) 820 606, ……

4. In calitate de Colector nu reusesc sa ma autentific

In cazul in care persoana cu rol de Colector nu reuseste sa se autentifice in sistemul e-Integritate, atunci este nevoie ca persoanei in cauza sa-i fie creat un cont in sistem. Pentru asta va trebuie sa contactati serviciul de` support, tel. +373 (22) 820 615, +373 (22) 820 606, ……, email support@e-integritate.md puneti in copie si adresa radion.buzu@ani.md, cu mentiunea de creare cont Colector si cu indicarea obligatorie a INDP persoana si IDNO organizatie.

 

5. Cum inteleg ca declaratia a fost depusa cu succes?

O declaratie depusa cu succes se va regasi in mapa Lista declaratiilor de avere si interese personale depuse (evidentiata cu verde).

6. Nu pot adauga terenuri si/sau cladiri si constructii

Pentru adaugarea obiectelor precum terenuri, cladiri si constructii, declarantul va respecta urmatoarea regula de completare:

 

 • Pentru terenuri, numarul cadastral este format din 10 sau 11 cifre si corespunde urmatorului format: 1234567.123 sau 1234567.1234, toate caracterele fiind obligatorii, inclusiv “.” (punct).

 • Pentru cladiri si constructii, numarul cadastral este format din 12 cifre sau mai multe si corespunde urmatorului format: 1234567.123.12 sau 1234567.1234.12.xxx, toate caracterele fiind obligatorii, inclusiv “.” (punct).

 • Pentru terenuri, cladiri si constructii, fara numar cadastral, valoarea introdusa va fi nula “0”.

 

7. Ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea regimului juridic al restricțiilor aplicabile funcției publice sau de demnitate publică ?

În conformitate cu Codul contravențional (art. 313.4), angajarea subiectului declarării averii și intereselor personale cu încălcarea regimului juridic al restricțiilor, se sancţionează cu amendă de la 45 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţii de răspundere, cu amendă de la 180 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.convenţionale aplicată persoanei juridice.

8. Ce sancțiuni se aplică pentru depunerea tardivă (întârziată) a declarației de avere și interese personale ?

În conformitate cu Codul contravențional (art. 330.2), neprezentarea la timp organelor abilitate a datelor statistice sau comunicarea de date statistice eronate ori în volum incomplet, se sancţionează cu amendă de la 12 la 42 de unităţi convenţionale.

9. Ce sancțiuni se aplică pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale ?

În conformitate cu Codul contravențional (art. 330.2), depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către persoana obligată să o depună în condiţiile Legii nr. 133 din 17 iunie 2016  privind declararea averii și intereselor personale, se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale.

10. Ce sancțiuni se aplică pentru neprezentarea sau refuzul prezentării informației privind averea și veniturile de către membrii familiei și/sau concubinul/concubina ?

În conformitate cu Codul contravențional (art. 330.2), nedepunerea declarației de avere și interese personale de către persoana obligată să o depună, se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale.

11. Autentificarea persoanelor cu dubla calitate, declarant si colector

Atunci cand vor sa se autentifice in sistemul e-Integritate, persoanele cu dubla calitate trebuie sa faca urmatorii pasi:

 • Autentificare in calitate de Colector:

 • Copiati in browser urmatoarea adresa: https://declaratii.ani.md/admin, scrisa fara diacritice, spatii si/sau semne de punctuatie. Se va deschide o fereastra cu optiunea de Autentificare utilizator ANI.

 

 • Autentificare in calitate de Declarant

 • Copiati in browser urmatoarea adresa: https://declaratii.ani.md/declarant scrisa fara diacritice, spatii si/sau semne de punctuatie. Se va deschide o fereastra cu optiunea de Autentificare declarant prin MPASS.

 

Pentru iesirea din contul de declarant sau colector alegeti numele/prenumele din coltul dreapta sus si selectati otpiunea Iesire.

12. Incarcarea certificatului digital a esuat

In cazul in care incarcarea certificatului digital in sistemul e-Integritate a esuat incercati sa faceti actiunile de mai jos in ordinea respectiva:

 

 1. Sa va asigurati ca dispozitivul USB cu certificatul digital este conectat la calculator

 2. Sa va asigurati ca aplicatia MoldSign pentru semnarea digitala este activa (2 iconite, rosie si verde in partea dreapta de jos a ecranului)

 3. Sa utilizati unul din browser-ele Google Chrome, Mozila Firefox si/sau Opera.

 4. Sa resetati calculatorul

 5. Sa contactati serviciul support Centrul Telecomunicati Speciale.Tel. +373 22 820 911.

13. Nu pot sa adaug un declarant in Registrul electronic al subiectilor declararii.

Daca la incercarea de a adauga un declarant primiti mesajul ca declarantul cu asa idnp exista trebuie sa faceti urmatoarele actiuni in ordinea indicate mai jos:

 

 1. Cautare. Inainte de adaugare unui declarant acesta trebuie cautat (butonul Cautare)

 2. Creare subiect in Registru. Daca cautarea declarantului nu a dat nici un rezultat acesta va trebui creat (buton Creati Subiect Registru)

 

14. Care este cuantumul salariului mediu pe economie ?

Salariul mediu pe economie pentru anul 2018 constituie 6150 lei.

15. Care este costul semnăturii electronice?

Conform Legii nr. 133 din  17.06.2016 privind declararea averii și a intereselor personale, semnătura electronică se distrobuie gratuit subiecțiilor declarării averii și intereselor personale.

16. Cine este obligat sa depună declarația de avere și interese personale în formă electronică ?

 În conformitatea cu Legea nr. 133 din  17.06.2016 privind declararea averii și a intereselor personale (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=366046), depunerea online a declarației de avere și interese personale urmează să fie obligatorie începînd cu 1 ianuarie 2018. Subiecții declarării averii și intereselor personale sînt prevăzuți în art. 3 din legea prenotată.

17. Cum obțin semnătura electronică pentru semnarea declarației de avere și interese personale ?

Semnătura electronică pentru autentificare și semnarea declarațiilor de avere și interese personale poate fi obținută de la Î.S. Centrul de telecomunicații speciale în mod gratuit (https://pki.cts.md/servicii/certificate-digitale.html).

18. Care este valabilitatea semnăturii electronice și cum pot sa o prelungesc ?

Semnătura electronică este valabilă timp de 1 an de zile și este prevăzută de Legea nr. 91 
din  29.05.2014 privind semnătura electronică şi documentul electronic (http://lex.justice.md/md/353612/). Prelungirea semnăturii electronice se poate realiza prin depunerea cererii corespunzătoare la Î.S. Centrul de telecomunicații speciale (https://pki.cts.md/servicii/certificate-digitale.html).

19. Cum pot să aflu dacă am fost subiectul unui control al averii de către Autoritatea Națională de Integritate

În consola utilizatorului accesați opțiunea Acte de constatare. Daca se vor afișa acte de constatare, se poate constata că au fost derulate controale asupra declarației Dvs. de avere și interese personale.